Nykyisin Microsoftin omistama GitHub on rajoittanut huomattavasti ohjelmistokehittäjien tilejä palvelussaan, mikäli henkilöt ovat seuraavista maista: Iran, Syyria, Kuuba, Krim sekä Pohjois-Korea. Tämä johtuu USA:n asettamista pakotteista kyseisiä maita kohtaan.
Tässä vaiheessa edellä mainittujen maiden ohjelmistokehittäjät, eivät pääse enää yksityisiin ohjelmistolähteisiin, tai käyttää muita GitHubin maksullisen version palveluita. Kehittäjät pystyvät kuitenkin osallistumaan edelleen avoimen lähdekoodin yhteisiin ”repoihin”, mutta yksityisenä pidettyihin ei.
Käytännössä tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että esimerkiksi Krimiltä tuleva ohjelmistokehittäjä ei pysty osallistumaan kaupallisen ohjelmiston kehitystyöhön GitHub alustaa hyödyntäen.
Microsoft oli ensimmäisenä rajoittamassa Iranilaisia käyttämästä yhdysvaltalaista palvelua koska pelkää hallituksen asettuvan yhtiötä vastaan, mikäli se ei kunnioittasi pakotteita. GitHubin CEO Nat Friedman ilmoittaa, ettei GitHubilla (Microsoft) ole muuta mahdollisuutta koska sitä velvoittaa Yhdysvaltojen lait.
GitHub on alusta, jossa niin suljettuja kuin avoimia sovelluksia varastoidaan sekä ylläpidetään. Microsoftin ottama linja on todella vaarallinen, varsinkin avoimen ohjelmistokehityksen kannalta.
Vaikka toistaiseksi, pakotteiden tulkitseminen tarkoittaakin, että kehittäjät voivat käyttää GitHubin ilmaista versiota ja osallistumaan siten avoimeen kehitystyöhön. Voi olla, että sääntöä tullaan vielä tulevaisuudessa tiukentamaan siten, ettei kehittäjät voi enää toimia palvelussa laisinkaan.
GitHubin tapaus on äärimmäinen esimerkki siitä kuinka tyhmät poliittiset päätökset voivat nykyisin iskeä myös maailmanlaajuiseen ja yhteiseen tietoverkkoon. Kyllä, rajoituksia on ollut aina, mutta ne eivät ole olleet koskaan näin vakavia kuin nyt. Varsinkaan niin sanottujen länsimaiden kohdalla.
Se miksi tämä on merkittävää, on se, että GitHub on yksi maailman suurin ja siten suosituin git -alusta, sen yli 37 miljoonan rekisteröityneen käyttäjätunnuksen turvin. Sitä kuinka montaa käyttäjää pakotteet koskevat, ei ole vielä tuotu julki (en ainakaan löytänyt).
Parempi katsoa Eurooppaan:
Tämänlaiset päätökset ovat omiaan lähettämään Yhdysvalloista signaalia, ettei maan palveluihin kannata enää pahemmin luottaa siten että niiden varaan rakentaisi vaikkapa yritystoiminnan, edes maan omien kansalaisten ja yrityksien ei tätä kannata tehdä, koska älyttömät ja mielivaltaiset rajoitukset saattavat tulla herkästikin vastaan tulevaisuudessa.
*IRAN update*
Iranilaisilta ohjelmistokehittäjiltä oli aluksi estetty kokonaan pääsy palveluun, eikä he pystyneet kopioimaan GitHubissa ylläpidettyjä projektejaan ja siten siirtää niitä muihin palveluihin.
Periaatteessa GitHub oli kaapannut Iranilaisten ohjelmistokehittäjien koodin, oli kyse sitten avoimesta lähdekoodista tai yksityisistä repoista. Myöhemmin kuitenkin GitHub oli päivittänyt rajoitukset ja päästi Iranilaiset palveluun, vaikkakin rajoitetuin oikeuksin sillä, mitä he voivat tehdä tileillään.
Voit seurata Iranilaisten kamppailua GitHub rajoituksien parissa, tästä blogipostauksesta (via
Hamed). Lisää luettavaa täältä (GitHub).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.