27 heinäkuuta, 2019

PTT: Skype nykypäivänä: Varteenotettava vaihtoehto?

Olen nyt muutaman päivän tutustunut uudistuneeseen ja nykyisin Microsoftin omistuksessa olevaan Skype pikaviestipalveluun. Se toimii erinomaisesti, videopuhelut ovat laadukkaita ja käyttöliittymä on kaikessa sekavuudessaan, varsin käyttökelpoinen.

Käyttöliittymä, tuo niin monen sovelluksen pullonkaula, jos se osattaisiin tehdä kerralla oikein mutta siinä mokataan lähes joka kerta.

Skypen käyttöliittymä työpöytäympäristössä.

Käyttöliittymä on tärkeä osa ohjelmistoa, varsinkin silloin kun kyseessä on useassa käyttöympäristössä toimiva sovellus. Skype toimii mobiilissa, verkkoselaimessa työpöydällä, että myös itsenäisenä työpöytäsovelluksena.

Käyttöliittymän pitää olla yhtenäinen, asioiden täytyy löytyä samoista paikoista, tai siten että ne kunnioittavat käyttöympäristöään, jossa sovellusta ajetaan ja tuovat toiminnot käyttäjälle sitä kautta järkevämmin saataville. Toimintoja ei saa karsia pois, vain koska ympäristö muuttuu ja tähän Skype ei ole sortunut, kaikki työpöytäsovelluksen toiminnot tosiaan löytyvät myös mobiilista.

Skypen kontkatilista.

Skype myös kunnioittaa käyttöympäristöään, jossa sitä ajetaan, esimerkiksi se osaa skaalautua niin pystysuuntaisesti, kuin myös vaakasuoraan, joka sopii erityisesti tabletti käyttöön. Monet muut vastaavat ohjelmat eivät ymmärrä vaakasuoraa käyttöliittymää ja muutosta ei tähän ole ihan heti tulossa.

Käyttöliittymä on siis kunnossa mutta entä ne toiminnot?

Skypessä on valtavasti toimintoja ja olen yllättynyt siitä, kuinka hyvin kaikki toimivat yhteen. Tätä ei pääse ikävä kyllä tarkemmin tarkastelemaan koska Skype on kaikesta Microsoftin nykyisestä toiminnasta huolimatta visusti suljettua koodia.

Ruudunjako on ollut Skypessä niin kauan kuin muistan, on mahtavaa, että se on edelleen sisällytetty palveluun, ruudunjako on omiaan näyttämään esimerkiksi, kuinka joku asia tehdään tietokoneella, tai näyttää vaikka verkkosivua, josta käy keskustelua ym. käyttöideoita on vaikka, kuinka paljon, sille missä ruudunjakoa voi käyttää. Ja mikä parasta, ruudunjako toimii myös mobiilissa, joten nyt voit peilata videopuheluun mobiililaitteesi näyttöä, aivan kuten voit tehdä työpöydälläkin.


Videopuhelun lisäominaisuudet eivät jää vain ruudunjakoon, nyt koko videopuhelun voi tallentaa!

Videopuhelun tallennus.

Videopuhelutallennus ei kuitenkaan ole millään tavoin laadukasta, bittitaajuus videoille on 1 000 kt/s. Mitään tarkkaa väriloistoa ei siis ole luvassa, mutta toiminto on omiaan arkistointitarkoituksiin. Tallennukset jäävät seuraavaksi 30 päiväksi Skypen palvelimelle, josta ne poistuvat ajan umpeuduttua, tallennuksen voi toki poistaa tätä ennen myös itse.

Jokaiselle videopuhelussa mukana olevalle ilmoitetaan koska tallennus on päällä ja kuka tallennuksen on aloittanut, ilmoitus on näkyvillä videopuheluikkunan yläpuolella ja siitä indikoi punainen vilkkuva ”valo”. Kun videopuhelu loppuu Skype lähettää tallennuksen, puhelun ryhmään tai yksittäiseen keskusteluun.

Käyttäjille tarjotaan vaihtoehtoina poistamisen ja katsomisen lisäksi, myös tallentaa video omiin arkistoihin paikallisesti, .mp4 -tiedostona.

Tallennusominaisuus on mahtava mutta herättää myös hieman kysymyksiä tietoturvan osalta.

Koska emme näe Skypen koodia sellaisenaan tai sen palvelimen konfiguraatioita, emme voi olla varmoja mihin tallenteet lopulta päätyvät. 30 päivää on pitkä aika ja poistuvatko tiedostot Skypen palvelimilta oikeasti mihinkään, ehkä ne vain siirtyvät Microsoftin sisäiseen kylmäarkistoon ja sitten ainakin Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaisilla tulee olemaan niihin pääsy, mikäli he sitä oikeuden kautta pyytävät.

Tietoturva:

Tietoturvasta puheen ollen, Skype tarjoaa nyt ”aidon”, ”Päästä-Päähän” salatun keskusteluominaisuuden palvelun käyttäjien välille, tähän kuuluvat myös video -ja äänipuhelut.

Skype tarjoaa yksityisen viestittelytilan.

On melko jännää, miksei Microsoft voinut lisätä päästä-päähän salattua viestittelyä oletuksena, ehkä tämä syö palvelinten tehoa turhakseen ja tekee tiettyjen integroitujen kolmannen osapuolen palveluiden käytöstä mahdotonta. Tähän viittaa se, ettei Skype pysty näyttämään esimerkiksi salattuna lähetetyn kuvatiedoston esikatselukuvaa keskustelussa, vaan tiedostot täytyy avata, jotta niitä voi katsoa.

Okei, eihän tuossa sinällään mitään, jos salaus ei ole koko ajan käytössä, vaikka se outoa onkin. Joka tapauksessa Skype tuon ominaisuuden tarjoaa, omaan välilehteensä. Enemmän kuitenkin minua hämäsi se, että kun yksityinen päästä-päähän salattu yhteys on luotu. Käyttäjillä on silti mahdollista ilmiantaa yksityiskeskustelun sisältö Microsoftille, esimerkiksi jos vastaanotan kuvatiedoston salatun keskustelun kautta, minun on mahdollista poistaa mutta myös ilmiantaa kuva. Jos painan vaihtoehtoa ”Raportoi”, se antaa vaihtoehtoja mitä kerron objektin sisältävän. Eli ilmeisesti Microsoftilla on edelleen pääsy tähän ”päästä-päähän” salattuun keskusteluun, jos kerta sen sisältöä voi ilmiantaa.

Salauksen puolesta Skypeä en uskalla lähteä suosittelemaan, tähän edelleen suosittelen Wireä, joka on avointa lähdekoodia, tarkoittaen sitä, että sen salauksen ja tekniset ominaisuudet pystyy tarkistamaan ja halutessaan kääntämään koko sovelluksen itse, maksimoidakseen tietoturvansa.

Microsoft-tilin käyttöpakko:

Skypen käyttö vaatii nykyisin Microsoft tiliä, tämä ei ilmeisemmin ole hirveä vääryys, paitsi että Skypessä näkyvää ”skype handlea” ei voi enää itse päättää, se perustuu Microsoft tilin sähköpostiin taikka annettuun puhelinnumeroon, tätä ei voi myöskään päättää enää itse. Se miksi tästä nyt kerroin erikseen, on se, että Skype ei omaa myöskään enää omaa kontaktilistaansa, se perustuu Microsoft tilin -Ihmiset kontaktilistaan, joka on yhteinen ympäriinsä Microsoftin ekosysteemiä, esimerkiksi Outlook -sähköpostipalvelu käyttää samaa osoitteistoa, kuten myös Windows.

Skype pääsee tilikohtaiseen osoitteistoon, josta voi kutsua muita palvelun käyttäjiksi.

Skypen “oma” osoitteisto, on vain kontaktiryhmä nimeltä Skype, se ei siis sotke kaikkia kontakteja Skypeen, vaikka ne voikin nähdä “Ihmiset” välilehdellä ja kutsua sitä kautta Skypeen heitä, jotka eivät siellä ole tai halua olla julkisesti Skypen tietokannassa esillä.

Skypessä voi siis etsiä ihmisiä julkisen tietokannan kautta. Ei hätää, Skypestä voi helposti määritellä, haluaako omia tietojaan viedä tietokantaan. Itsensä voi myös poistaa myöhemmin kyseisestä tietokannasta.

Takaisin Skypen ominaisuuksiin:

Toimintokuvakkeita pikaviestikentässä.

Skype tarjoaa joka tapauksessa kivoja lisäarvotoimintoja perinteiselle pikaviestittelylle ja a/v-puheluille.

Pikaviestikentän sivulla on muutamia pikavalintoja kyseisiin toimintoihin, mukana on muun muassa videoviesti mahdollisuus, tässä laitteen kamera ja mikrofoni käynnistyvät ja antavat jättää nimensä mukaisesti videoidun ääniviestin avoinna olevaan keskusteluun, on se sitten ryhmä- tai yksittäinen keskustelu. Videoviestin lisäksi keskusteluun voi luoda kyselyn, tämä on omiaan vaikkapa kysyä ryhmältä minkä genren musiikkiehdotuksia aletaan Spotifysta lähettämään.

Lähetä ja vastaanota rahaa:

Yksi todella erikoinen lisätoiminto, tai ehkäpä paremmin sanottuna lisäarvopalvelu, on mahdollisuus lähettää rahaa keskustelun toiselle osapuolelle. Tämä tapahtuu integroidun PayPal -palvelun kautta, joka täytyy liittää Microsoft tiliin, kun kummallakin osapuolella tämä on tehty, rahaa voi lähettää helposti. Kokeilin tätä 0,20 euron arvoisella testilähetyksellä ja se onnistui ilman PayPalin välistä vetoa ;).

Integroidut lisäarvopalvelut:

Microsoft on integroinut Skypeen muun muassa oman pilvipalvelunsa, OneDrivestä voi hakea sisältöä jaettavaksi suoraan Skypeen. Windowsin puolella muun muassa Valokuvat -sovelluksen kautta voi jakaa sisältöä suoraan työpöytä Skypen kanssa. Valmiina Skypessä on myös tuki Spotifylle, käyttäjät voivat hakea suoraan pikaviestimestä Spotifyn kirjastosta musiikkia jaettavaksi.

Ilmeisesti integroituja palveluita voi lisätä Skypeen myös itse, en vielä tosin keksinyt miten, lisäosille olisi kyllä huutava pula, varsinkin meille enemmän Googlen palveluita käyttäville, Google Drive integraatio olisi mahtava nähdä Skypessä. Eihän tätä integraatiota Google tarjoa edes sen omalle Hangoutsille, joten Microsoftilla olisi mahdollisuus näyttää, kuinka asiat pitää tehdä, kuitenkin niin ettei suututtaisi käyttäjäkuntaa, tupruttamalla vain omia palveluitaan.

Microsoftilla on ollut halua kehittyä siellä missä Google on jäänyt hinnaamaan, se panostaa nyt erityisesti palveluihin ja sovelluksiin, jotka ovat olleet perinteisesti Googlen vahvaa osaamisaluetta.

Risut, ruusut ja loppusanat:

Skypessä on toki ongelmansa, vaikka suurimmista ongelmista, joita palvelussa oli ennen Microsoftin ostoa, onkin saatu korjatuksi, kuten yhteysongelmat esimerkiksi porttien osalta. Tähän on toki tullut avuksi kehittyneet verkkotekniikat, jotka tukevat helpompaa yhdistämistä.

Nykyiset ongelmat ovat hieman helpompia käsitellä, kuten se että puheluun vastaamiselle on annettu aivan liian vähän aikaa ja näyttää siltä, että asetukset ovat erilaiset eri käyttöympäristöjen kanssa. iOS versiossa vastaamiselle on annettu vain muutama sekunti ja Windowsilla taas aikaa on 8 sekuntia, joka sekin on aivan liian vähän.

Jos puheluun ei kerkeä vastaamaan, tarjotaan soittajalle mahdollisuus jättää ääniviesti, eli kyseessä on puhelinvastaaja. Vastausaikaa voi kuitenkin lisätä Skypen asetuksista.

Minua myös häiritsee Skypen suomenkielisen puhelinvastaajan oletusääni, nimittäin se on varsin huonolaatuinen, eikä kuulu kunnolla. On kummallista, miksei Microsoft ole korjannut tätä. Muistan nimittäin, että puhelinvastaaja on aina ollut huonolaatuinen, on kyse sitten mistä tahansa tuetusta kielivaihtoehdosta.

Toivoisin myös parempilaatuisia puhelun soitto -ja odotusääniä, on käsittämätöntä, miksei näitä olla korvattu parempiin jo, ne ovat olleet samoja aivan Skypen alkuajoista lähtien ja varsinkin mobiililla ne rikkovat mobiililaitteiden diskanttivetoisissa kaiuttimissa.

Olen joka tapauksessa varsin tyytyväinen siihen suuntaan mihin Microsoft on Skypeä vienyt, sen käyttö on varsin riemukasta, varsinkin käyttäjille, jotka arvostavat ominaisuuksia. Murhe on toki edelleen se, että Skype pysyy suljetun koodin kahleissa ja sen kehitystyö on siten täysin Microsoftin käsissä.

Minuun voi ottaa yhteyttä Skypessä, löydyn sieltä omalla nimelläni, puhelinnumerollani, sekä näin vanhana käyttäjänä, Skype handlella: mrme303 :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.