Hassusti sattui että nyt koko heinäkuu on ollut minulle säätökuukausi. Olen muuttanut paljon asioita edellisestä, jossa minua kismitti Googlen suoranainen vakoilu sekä tietojen kuten sähköpostien edelleen jako lisäosien kehittäjille ja monet muut seikat kuten mainonta.
Joten päätin luopua Googlesta kerralla ja samalla suojata koko liikkumiseni internetissä hyödyntäen ProtonVPN palvelua, asensin ProtonVPN profiilit pfsense palomuurini ja siirsin sähköpostini, kaikki yli 11 000 yksittäistä postia sekä niiden hakemistorakenteet Protonmailiin.
Kummatkaan toiminnot eivät sitten lopulta olletkaan sellaisia vaihtoehtoja joiden kanssa pystyisin jatkamaan tehokkaasti, joten jouduin ikävä kyllä luopumaan koko verkon tunneloinnista ja ajan jatkossa VPN:ää laitekohtaisesti ja tarpeen mukaan.
Protonmail taas ei ollut oikea ratkaisu käyttäjälle joka haluaa hallinnoida tai organisoida sähköpostejaan tehokkaasti.
Tässä muutamia epäkohtia Protonmailista:
Protonmailin käyttöliittymä on kankea ja varsin rajoitettu, kuten esimerkiksi palvelu ei tue alihakemistoja, joka on todella tärkeä ominaisuus jos sähköposteja on paljon. Käyttöliittymää ei selkeästi ole suunniteltu käyttäjille jotka varastoivat sähköpostejaan, se on tarkoitettu salattuun viestittelyyn jossa yleensä viestin lukemisen jälkeen se poistetaan palvelusta, tämä ei ole minun "use case".
Kansionäkymässä voi näkyä kerrallaan 50 viestiä tai keskustelua, jos haluaa nähdä lisää on seuraavat 50 viestiä pyydettävä käyttöliittymän nuolipainikkeesta (seuraavat 50 viestiä). Ei kovin tehokasta.
Sähköpostin hallintaan Protonmail kuitenkin tarjoaa vaihtoehdoksi Bridge- nimistä sovellusta joka tarjoaa yhteyden Protonin salattuun palvelimeen esimerkiksi Thunderbird sähköposti -sovellukseen.
Bridge on kuitenkin vielä pahasti kesken, niin sen Windows- että Linux versiot tarjoavat useammin time out- virhesanomaa kuin luotettavaa, nopeaa ja pysyvää yhteyttä palvelimeen.
Protonmailin mobiilisovellus ei ollut myöskään vielä läheskään valmis, mikäli sähköpostilaatikkosi on suuri, ei mobiilisovellus pysty sitä kunnolla esittämään, sovellus jäätyy useaksi sekunniksi kun se yrittää väkisin ladata viestejä välimuistiinsa.
Joten Protonmail saa toistaiseksi jäädä vielä pois vaihtoehdoista.
Google G Suite:
Yllättäen päätin kokeilla kuitenkin vielä Googlen yrityksille tarkoitettua G Suite -palvelua jonka tarkoitus on tuoda Googlen palvelut ja sovellukset käyttöön yrityksen domainin alle, siten että yritys pystyy hallitsemaan niiden toimintoja, kuten esimerkiksi salauksia.
G Suiten sisällä tapahtuva liikenne sekä varastointi on suojattua ja niiden pitäisi olla Googlen seurantatoimintojen ulkopuolella, tästä en kuitenkaan pysty olemaan satavarma.
Hienoin toiminto on kuitenkin se että G Suiteen on mahdollista saada rajaton pilvitallennustila, kyllä RAJATON. Se onnistuu siten että asetat G Suiteen vähintään 5 erillistä tunnusta tai käyttäjää ja otat niihin G Suiten toiminnot käyttöön.
Kun tämä on tehty, levytila on aidosti niin Photosissa, Gmailissa kuin myös Drivessä täysin rajaton.
Siis suojattu rajaton pilvitallennustila nopealla Google Drive alustalla, joka on kaiken lisäksi erittäin hyvin tuettu, esimerkiksi Linux jakeluissa monet työpöydät tarjoavat suoran tuen Drivelle siten että ne osaavat liittää Google Driven suoraan käyttöliittymään, jolloin tilaa voi käyttää kuin paikallista levytilaa, tosin sillä erotuksella että Drivessä levytilaa on rajattomasti, huomastiko RAJATTOMASTI?
Tämä koko lysti maksaa kuukaudessa 40 euroa, eli 8 euroa per käyttäjä, ei todellakaan paha hinta rajattomasta ja hyvin pitkälle lopullisesta levytilasta.
Jos levyjä ostaisi itse ja hostaisi omaa palvelua, söisi se sähköä, lisäisi ylläpitotöitä, levyjen lisäyksiä, uusien nassien hankkimista, se tulee varmasti kalliimmaksi kuin 480 euroa vuodessa, jatkuva uusien levyjen lisäily ja vanhojen kunnon tarkistaminen ja päivittäminen. EI nyt on tilanne se että Hey Google! Just take my money!
Tässä on kuitenkin vielä tietynlaisia jännitysmomentteja sillä minulle annettu 14 päivän kokeilu ei ole vielä umpeutunut joten minua ei ole laskutettu vielä mistään. Nyt jännittääkin se onko tässä jotain mahdollisia piilokustannuksia taustalla pyörimässä, vai onko palvelu aidosti vain tuon tasan 40 euroa kuukaudessa joka minun kortiltani veloitetaan? Tämä jää nähtäväksi mutta toistaiseksi olen varsin innoissani tästä ratkaisusta.
Täytyy vielä mainita että G Suiten tukitiimi on erinomainen, se on auttanut minua nyt varsinkin sähköpostihässäkän kanssa ja vielä useamman tunnin ajan, heillä ei ole aikarajoituksia kuinka kauan asiakkaan kanssa saa olla kerralla yhteydessä, ainakaan toistaiseksi sellaista ei ole tullut vastaan ;)