Hankimme Äitini kanssa Watson TV-palvelun kuituliittymiimme, lähinnä sen vuoksi että päivitys toi minulle yhteysnopeudeksi 100/10 nopeuden ja Watson IPTV-palvelu tuli siihen ikään kuin kaupanpäällisenä IPTV-digiboksia myöden.
Toinen syy oli se että Watsoniin saa Äidille tärkeät urheilu- ja elokuvakanavat edullisemmin kuin hänellä aikaisemmin käytössä olleesta PlusTV:stä, eikä pidä myöskään unohtaa muiden kanavien teräväpiirtoversioita jotka Watson tarjoaa ilmaiseksi.
Äidilleni siis jäi boksi ja minulle kuituyhteyden päivitetty nopeus sekä oikeus Watsonin palveluihin internetin ja mobiililaitteiden kautta.
Kävin Äidilleni asentamassa boksin:
IPTV digiboksi on Motorolan valmistama. Käyttöliittymä boksissa on melko yksinkertainen vaikka siinä on muutamia kummallisuuksia joita ei aivan vielä ole ymmärretty. Kuten miksi kahden viikon tallennepuskuriin pitää mennä aina menun kautta, eikö olisi järkevää luoda hakutyökalulle pikapainike? Ehkä sellainen jopa onkin jo olemassa mutta vielä ei olla päästy sinne asti.
Toinen kummallisuus oli se että kahden viikon tallennepuskurin tallenteita ei näe kohdasta ”tallenteet”, oletetusti kävimme useaan otteeseen etsimässä ohjelmia sieltä mutta eipä mitään näkynytkään kunnes tajusimme että puskuri löytyy ohjelmaoppaasta jota täytyy itse rullata taaksepäin tai käyttää ohjelmaetsintä jotta löytää jo menneen ohjelman jota haluaa katsoa.
Digiboksin edustalla on myös tilaa diginäytölle jossa voisi näkyä esimerkiksi kello, tätä toimintoa ei kuitenkaan ole ainakaan Watsonin ohjelmistolla otettu käyttöön ja alue pysyy pimeänä, en ole kuitenkaan tarkemmin katsonut boksia onko siellä edes mitään diginäyttöä.
Tallennukset ja ohjelmapuskuri:
Palvelun logiikka tarvitsi hieman totuttelua ja logiikka on ymmärtämisen jälkeen äärimmäisen hyvä, ohjelmaopas ei enää ole aikataulu vaan se on nimensä mukaisesti ohjelmaopas, enää ei tarvitse katsoa päivää tai kelloa vaan pelkästään kanava ja ohjelman nimi, aivan sama koska se on tullut televisiosta, se odottaa sinua täydet kaksi viikkoa puskurissa josta voit sen katsoa tai siirtää palvelun ”Tallennukset” osioon jossa se pysyy niin kauan kunnes poistat sen.
Eli tallennukset/arkisto osiosta löytyy nimensä mukaisesti tallenteet jotka olet itse sinne valinnut, sinne voi valita ohjelmia puskurista tai ajastaa tallennuksia samasta ohjelmasta jolloin kaikki tulevat samaa nimeä kantavat ohjelmat tallentuvat pysyvästi palveluun.
Puskurissa on myös se hyvä puoli että jos haluat katsoa jotain jo alkanutta ohjelmaa, boksi kysyy haluatko katsoa kyseisen ohjelman alusta, enää ei siis tarvitse nähdä ohjelmia vain siitä kohtaa jossa se on menossa televisiossa.
Helppo verrata Saunavisioon:
Minulla on aikaisemmin ollut Saunalahden Saunavisio palvelu joka myöskin tallensi ohjelmat mutta tallennus ei kattanut kaikkia kanavia vaan ne olivat aina ohjelma- tai sanakohtaisia, näin Watson toimii Nelonen median kanavilla tekijänoikeusongelmien vuoksi (ruma irvistys ja pyllistys TO-mafialle tässä kohtaa).
Saunavisiossa oli hyvä se että siellä pystyi tallentamaan sanakohtaisesti ohjelmia, esimerkiksi kaikki jotka näkyvät ohjelmaoppaassa ”ELOKUVA:*” voitiin tallentaa automaattisesti. Watsonilla automaatti tallentaa vain kokonimen, ei osaa siitä. Tämä hieman harmittaa joten toivoa sopii, että lisäävät toiminnon myöhemmin palveluunsa.
Saunavisiossa oli myös toiminto jonka avulla jo menossa olevia ohjelmia pystyi katsomaan alusta, tämä vaati kuitenkin ulkoisen kiintolevyn tai suuren muistitikun asentamista laitteeseen.
Lisäkanavat:
Lisäkanavien tilaus on äärimmäisen helppoa ja nopeaa, juuri niin kuin internet palvelussa voisi olettaakin.
Kun tilaat uuden kanavapaketin tai kanavan käy se helposti boksin tai selainkäyttöliittymän kanavapaketit valikosta. Kun paketin on valinnut, ovat kanavat käytettävissä heti. Ei siis enää päivän tai tuntien odottelua tai digiboksien uudelleenkäynnistymisiä.
Kaikki lisäkanavat eivät näy kaikissa palvelun osissa:
Osa kanavapaketeista kylläkin näkyy vain Watsonin digiboksilla eikä palvelun selainkäyttöliittymän tai mobiiliversioiden kautta. Tietyt kanavat kuten Nelonen ei anna maksukanaviensa näkyä selainpohjaisessa Watsonissa, IPTV-boksin kautta kylläkin näkyvät.
Onneksi kuitenkin ainakin MTV Total paketti näkyy myös vaihtoehtoisissa käyttöympäristöissä. Linux tukea ei kanaville ikävä kyllä ole koska selainversio vaatii erillisen kopiointisuojausohjelmiston jonka voi asentaa vain Windowsille sekä Mac OS:lle tässä vaiheessa.
Lisäkanavien tallennus ja erillinen kiintolevy:
Joitakin lisäkanavien kanavia voidaan tallentaa mutta automaattitallennus rajoittuu vain perinteisiin ilmaiskanaviin. Esimerkiksi elokuvakanavat ovat ainakin kaiken internetpohjaisen tallennuksen ulkopuolella mutta voi olla että tallennus voidaan aktivoida myös niissä jos käyttää omaa kiintolevyä joka digiboksin pohjaan on mahdollista liittää (2.5” SATA).
Kiintolevyn kyllä asensin boksiin mutta ainakaan boksin asetukset valikoissa ei näytä olevan mitään kohtaa jossa kiintolevyä voisi hallita kuten esimerkiksi formatoida sen sisältö.
Täytyykin ottaa vielä erikseen selvää siitä täytyykö kiintolevy formatoida tietokoneessa ensiksi johonkin tiettyyn tiedostojärjestelmään tai täytyykö sille etsiä jokin epävirallinen firmware jolla Motorolan boksi saadaan se ymmärtämään. Motorolalla kun on tähän boksiin omia kiintolevyjä myynnissä melko suolaiseen hintaan.
Esimerkiksi Microsoftilla on Xboxin kanssa sellainen käytäntö, boksissa on standardi SATA-liitin johon menee mikä tahansa 2.5” sata-levy mutta juju on siinä että levyn täytyy olla Microsoftin sertifioima joka tarkoittaa käytännössä kallista hintaa peruslevylle. Tämän pystyi Xboxin tapauksessa ohittamaan päivittämällä kiintolevyn firmware sellaiseksi jossa tämä sertifikaatti on.
Miksen itse tarvitse IPTV digiboksia & Watsonin selainversio:
Minulla on olohuoneessa erillinen PC jolla voin katsoa videoita, pelata ynnä muuta, joten Watsonin selainpohjainen versio riittää siksi minulle aivan hyvin.
Selainversioon perehtyminen:
Selainversion käyttöliittymä on käyttökelpoinen vaikka se on ehkä tehty aavistuksen verran liian tiheäksi ja pieneksi.
Palvelu avautuu selaimeen kirjautumisen jälkeen hyvin pieneksi kokonaisuudeksi josta kuitenkin näkee heti omat tallenteet sekä ohjelmatiedot suorista TV-lähetyksistä joita pääsee seuraamaan klikkaamalla ohjelman nimeä, myöskin videovuokraamon suosituin filmi on näkyvillä. Ehkä käytetyin ominaisuus on omien tallennuksien katsominen sekä Live TV.
Hieman erilliseksi osioksi tehty “TOP20 katsotuimmat”, tämä näyttää nimensä mukaisesti listan katsotuimmista tallenteista koko Watson käyttäjäkunnan keskuudessa, hyvä lisä jos haluaa nopeasti löytää jotain katsomisen arvoista.
Suora TV:
Sivun yläkulmassa on linkit Live TV:sen josta pääsee katsomaan televisiokanavia suorina, myöskin linkki ohjelmaoppaaseen löytyy joka on käytettävyydeltään vähintään kohtalainen.
Live TV:n kanavia hakee hetken aikaa sillä linkkiä klikatessa Watson avaa automaattisesti aina YLE TV1 kanavan, muut kanavat on löydettävissä hieman hassusti kuvan alapuolella olevasta ruutupainikkeesta jota klikkaamalla muut kanavat tulevat logona esiin nykyisen TV-kanavan päälle.
Parempi ehkä kuitenkin olisi jos kanavalistaus olisi näkyvillä kokoajan, vaikkapa TV-kuvan vierellä vasemmalla, muut painikkeet TV-kuvan alapuolella ovat kokonäyttö sekä kuvasuhde. Ilmaiskanavien ohjelmia voi tauottaa, pysäyttää sekä kelata taaksepäin.
TV-kanavien listaus näyttää vain kanavat jotka digiboksissa on määritetty näkyväksi niiltä osin mitä nyt ylipäänsä voi selaimella kanavia katsella, ne myös noudattavat järjestyksessä samaa kaavaa kuin mitä käyttäjä on digiboksiin asettanut.
Sisäänrakennetut elokuvavuokraamot:
Vuokraamosta taas pääsee käsiksi Makuuni videovuokraamoon joka on Watsonin oletusvuokraamo, myöskin C More Play ohjelma-arkisto on löydettävissä vuokraamo linkin takaa, kuten myös aikuisviihdesisältökin.
Makuuni elokuvavuokraamon hinnat ovat melko korkeat, elokuvan saa vuokrattua noin 4,50€ hintaan vuorokausi, joissakin tapauksissa elokuvan hinta voi olla jopa lähes 6€ joten Makuuni tuskin tulee olemaan se palvelu josta videot tulee vuokratuksi, elleivät ymmärrä pian muuttavan hinnoitteluaan kilpailijoiden tasolle.
Loppusanat:
Palvelu toimii erinomaisesti niin digiboksilla kuin myös selaimella, harmittaa kuitenkin taas se kuinka ilkeästi tekijänoikeusmafia halusi tämänkin palvelun rampauttaa monien kanavien ja rajoitusten vuoksi.
Jos tämä olisi arvostelu antaisin toteutukselle 4/5 juurikin TO-mafian häirinnän vuoksi, se on epäreilua siltä osin että Anvia tuskin olisi rajoituksia asettanut ilman moisen vaatimuksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti