22 maaliskuuta, 2009

Erinomaisia palveluita tullut vastaan

spotify_logo  adrive_logo_1 qaiku

Ja palveluthan ovat ensinnäkin paljon hehkutettu musiikkipalvelu Spotify, Suomenkielisen käyttöliittymänkin tarjoava mikroblogipalvelu Qaiku, joka muistuttaa Twitteriä että Suomalaista alkuperää olevaa Jaikua, sitten on palvelu nimeltään Adrive joka tarjoaa ilmaiseksi 50 Gigatavua levytilaa verkosta.

Otetaan esittelyyn nyt ensimmäiseksi

Spotify:

Spotify on saavuttanut melkoisen hypetyksen aikana kulttimaineen, palvelu on vieläkin Beta sekä Invite -eli kutsuvaiheessa, palveluun pääsee rekisteröitymään mikäli saa jostakin itselleen hankituksi Spotify invitekoodin.

Mikäli ei yrityksistä huolimatta löydä tai saa invitekoodia voi palvelun aloittaa maksamalla päivästä 0,99€ tai kuukaudesta 9,99€

Spotifyn ilmainen versio ei anna käyttäjälleen aivan kaikkea sen kirjastosta löytyvää materiaalia ja kappaleiden väliin saattaa tulla joskus mainoksia, mainosten määrä on toistaiseksi hyvin minimaalista joten mainoskatkoja tulee erittäin harvoin.

Spotify on musiikkisoitin joka striima, eli suoratoistaa musiikkia palvelun palvelimelta niin että sitä ei pysty kopioimaan omalle koneelle selkokielisesti, ellet sitten näe vaivaa ja kopioi äänilähdettä suoraan johonkin äänieditoriin :).

Tosin netissä on jo muutamia ohjelmia joilla Spotifyn musiikkiarkistoa voi siirtää koneelle, sovellukset toimivat hieman miten sattuu ja vaativat Linux shellin käyttöympäristökseen :/ ei kovin vaivatonta sekään siis :).

Mediasoitin:

spotify_ikkuna

Kun Spotifyyn on rekisteröidytty, täytyy koneeseen asentaa Spotify mediasoitin, kyseinen mediasoitin on hyvin kevyt eikä se kuluta järjestelmän resursseja juuri lainkaan.

Ohjelmaa on todella nopea käyttää, se muistuttaa ulkoisesti Applen OS X käyttöjärjestelmän teemaa josta kaikki, varsinkaan Windows käyttäjät eivät ehkä pidä.

Käytettävissä ei ole yhtenäistä mediakirjastoa jota voisi selata vapaasti vaan soittimen musiikin navigointi perustuu soittimen hakutoiminnon käyttöön, vaihtoehtoja toki on myös kuten etusivun uusien albumien esittely sekä "näistä saatat pitää" ehdotuksista, Spotifyssä on myös toiminto jolla ohjelman voi asettaa soittamaan eri aikakausien albumeita ja yksittäisiä hittejä sekaisin, tätä toimintoa kutsutaan radioksi :).

Mediasoittimen käyttöliittymän kieli on Englanti eikä muita vaihtoehtoja toistaiseksi vielä ole.

Musiikkikirjasto:

spotify_suomirock

Olin hyvin epäileväinen kirjaston sisältävän paljoakaan Suomenkielistä materiaalia, kuten suomi-rockia, hip-hoppia ynm... sellaista mikä ei ulkomailla ole jalansijaa saanut. Olin toki kuullut muutamilta Spotifyn käyttäjiltä että kyllä sieltä jotain kappaleita löytyy.

Laitoin erittäin nopeasti toimivaan hakuun, hakusanan Dingo, ja kuinkas ollakaan sieltä tuli silmänräpäyksessä iso määrä Dingon kappaleita, huomasin kuitenkin että siellä on paljon duplikaatteja eri albumeilta, kokoelmilta ja Dingon omilta levyiltä.

Nopeasti ajattelin että jaaha, tämä palvelu sopii niille joita ei koko levynsisältö kiinnosta, no sitten huomasin hakutulosten yläpuolella linkin Dingo ja siellä oli paljon muitakin artisteja joihin hakusana Dingo sopi, klikkasin ensimmäistä Dingo linkkiä ja Spotify näyttikin minulle listan kaikista Dingon levyistä sekä kokoelmalevyistä joissa Dingon kappaleita on, tämä hakutulossivu näytti enemmänkin Windows Media Playerin kirjastolta ja sitä oli näin tuttu käyttää, tämän toiminnon suosisi tulevan ensimmäisenä kun hakutuloksia odottaa.

Englanninkielistä sisältöä Spotifystä toki löytyy huimat määrät, on myös hieman vähemmän tunnettujen bändien kato oletettavaa, esimerkiksi Kill The Alarmia ei sieltä vielä löydy vaikka heidän levyjakelijansa yhteistyökumppanina onkin, ehkä myöhemmin?

Spotify soveltuu ei ehkä oman mediakirjaston korvikkeeksi mutta uuden musiikin etsintään se on oiva apuväline, sillä sen "saatat pitää näistä" -toiminto on hyvin toimiva ja oppii kuuntelijan musiikkityylin hyvin nopeasti, minulle tuli vastaan myös aivan uusia kokoelma levyjä  joista en ollut tietoinen, esimerkiksi kuvakaappauksessakin oleva HILSE LP joka on julkaistu jo vuonna 1979, levyssä on suomen alkupunkin pioneerit hienosti rivitettynä :).

Hienoa Spotifyssä on myös se että se tukee suoraan Last.fm:ää eli mikäli käyttäjä on rekisteröitynyt Last.fm palvelun voi hän myös Spotifyssä soitetut kappaleet lisätä soitetut listalleen ja jakaa sitä eteenpäin :)

Qaiku:

qaiku_selain

Qaikusta tuskin tarvitsee niin paljon kertoa, se tarjoaa samat palvelut mitä Jaiku että Twitter, tosin sille ei vielä toistaiseksi näytä olevan omaa mobiilisovellusta eikä se tarjoa mahdollisuutta lähettää qaikuja tekstiviestiksi, sille on kuitenkin vapaa api olemassa joten uskoisin että sille tulee paljonkin ulkoisia sovelluksia mikäli sen käyttäjäkanta vain kasvaa.

Parasta Qaikussa on toki se että se tarjoaa Suomenkielisen käyttöliittymän.

Adrive:

adrive

Adrive on palvelu joka tarjoaa 50gigatavua ilmaista verkkokiintolevytilaa, se tarjoaa maksaville asiakkaille myös enemmän levytilaa sekä kätevän Adrive desktop hallintasovelluksen joka on toteutettu Adobe Airilla joten sen saa toimimaan jokaisessa käyttöjärjestelmässä jolle Adobe on Airin julkaissut.

Maksavat asiakkaat saavat myös webDAV sekä FTP käyttöoikeuden verkkolevylleen.

Ilmaista eli Basic käyttäjät saavat levytilanhallintaan Adobe Flashilla sekä Sun Javalla toimivan sovelluksen joka toimii luonnollisesti selaimen kautta, tämänkin pitäisi toimia eri käyttöjärjestelmissä kunhan kyseiset laajennukset on asennettu järjestelmään.

Parasta Adrivessa kuitenkin on maksullisen puolen Adrive desktop ohjelma johon voi asettaa ja tallentaa siirtotöitä, kuten varmuuskopioita, ohjelmaan voi asettaa hakemisto ja jopa tiedostokohtaisesti säännöt mihin ja milloin siirto suoritetaan, varmuuskopioidessa tämä on erinomainen toiminto sillä automaattisessa varmuuskopioinnissa ajastus on toki tärkein toiminto, ohjelma on myös kehitetty varmuuskopiointi mielessä, sillä ohjelma osaa tarkistaa paikallisten tiedostojen muutokset ja lähettää ensimmäisen lähetyskerran jälkeen vain muuttuneet ja uudet tiedostot palvelimelle.

Adrivessa ei myöskään ole minkäänlaisia nopeusrajoituksia vastaan- että tulevan datan käsittelyssä.

Suomalainen Saunalahti tarjoaa saman tilan jopa muutaman centin edullisemmin kuin Adrive mutta se ei tarjoa samanlaista siirto-ohjelmaa, vain pelkistetyn kaikki tai ei mitään varmuuskopiointi ohjelman ja ikävä kyllä sellaisena versiona kaikenlisäksi mikä ei toimi 64-bittisen Windowsin kanssa, linuxista ja muista järjestelmistä puhumattakaan, siksi minä valitsin Adriven.

Jos liittyy Adriveen nyt, saa 14 päivän ilmaisen kokeilun sen maksulliseen palveluun jolla Adrive Desktop ohjelmaa voi testata.

Suosittelen testaamaan näitä kaikkia jos tarvetta moisille on :)

2 kommenttia:

  1. Pari korjausta: Ilman kutsua pääsee Spotifyhin vain sen kuukauden ostamalla. Päiväpassia ei ilman valmista tunnusta saa. :)

    Qaiku taas toimii mobiilisti osoitteessa m.qaiku.com. Itse löysin osoitteen ihan omaa logiikkaa käyttäen, kun monet mobiiliversiot sivustoista nimenomaan käyttävät tuollaista osoiteversiota. Hieman huonosti kyllä sitä mainostavat. :D

    VastaaPoista
  2. juu, tuli nuo mobiilisivut minulle vastaan vasta jutun lähettämisen jälkeen...

    spotifyn päiväpassin vaatimuksista en tiennyt :O olen tuosta ohjelmasta tekemässä tarkempaa tutkiskelua eri sivustolle...

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.